català | español | english | deutsch

La imatge

La imatge
Ampliar notícia

Comunicats  Imprimir


Cerqueu per paraules     Cercar
Josep Bargalló
Josep Bargalló
+imatges
1
2
3
Zoom
13-06-2007
La Cultura Catalana durà 130 autors i 160 actes culturals i literaris a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007

Quim Monzó inaugurarà el programa literari i Baltasar Porcel farà el discurs de cloenda

L'Institut Ramon Llull ha presentat avui en roda de premsa a Frankfurt el programa de la Cultura Catalana, convidada d'honor a la Fira del Llibre de Frankfurt del 10 al 14 d'octubre del 2007. L'acte ha tingut lloc al Literaturhaus, un dels tres espais de la ciutat on es celebrarà el programa literari. En aquest programa hi participaran 130 autors, entre ells Quim Monzó en la inauguració i Baltasar Porcel en la cloenda. En total, la Cultura Catalana durà 680 artistes i 160 actes culturals i literaris a la ciutat de Frankfurt.

Lluís Pagès, Antoni Comas, Josep Bargalló,<br> Imma Monsó, Juergen Boos, Anna Soler-Pont
Zoom

Lluís Pagès, Antoni Comas, Josep Bargalló,
Imma Monsó, Juergen Boos, Anna Soler-Pont.

En la roda de premsa, el director Jürgen Boos i el responsable de comunicació Thomas Minkus han participat en representació de la Fira del Llibre de Frankfurt. En nom de la Cultura Catalana ha parlat el director de l'IRL, Josep Bargalló, l'escriptora Imma Monsó, el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Antoni Comas, el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Lluís Pagès, i la comissària del projecte Frankfurt 2007 Anna Soler-Pont.

El director Jürgen Boos ha destacat que, des del primer convidat d'honor el 1976, és la cinquena vegada que la Fira del Llibre de Frankfurt "acull una regió lingüística i no pas un Estat, com ja va passar amb Llatinoamèrica, Africa negra, Flandes i Paisos Baixos (van anar junts) i Món àrab". Boos també ha manifestat que "coneixiem la cultura catalana però no la reconeixiem", tot precisant que a Frankfurt mateix hi ha escultures de Joan Brossa i Andreu Alfaro, mentre que el Goethe Institut té, amb 30.000 volums, la major col.lecció de literatura catalana en territori alemany.

El director Josep Bargalló ha comencat dient que "la polèmica ens ha precedit (en la presentació del programa) i això és bo". Així mateix, ha dit que "no és normal que la Fira hagi convidat cultures que no coincideixen amb Estats", i que aquest any novament la Fira convida una "cultura perifèrica, més complexa, més creativa i més europea, perquè Europa està formada per perifèries". Bargalló ha dit que la cultura catalana és també un model per a Europa.

Pel que als territoris de parla catalana, el director de l'IRL ha declarat que "som una de les perifèries més conscients de ser-ho, més riques i més diverses". Un de cada cinc llibres que es ven a Llatinoamèrica és producte de la indústria editorial catalana, ha explicat Bargalló, mentre que el català és la dinovena llengua amb presència a Internet i la única amb un domini propi (.cat). Josep Bargalló no només ha subratllat la importància del català, sinó també "la gran riquesa que tenim pel fet que no existeixen zones monolingües catalanes; molts llocs d'Europa tenen el problema del monolingüisme, nosaltres no el tenim". Pel director de l'IRL, "el nostre model, que és l'europeu, no agrada als que no volen pluralisme".

Pel que fa al programa literari de Frankfurt 2007, a banda de Quim Monzó que farà el discurs inaugural i Baltasar Porcel la cloenda, hi haurà participació d'altres escriptors com Pere Gimferrer, Carme Riera, Joan Francesc Mira i Salvador Giner.

Bargalló ha explicat que els autors catalans que escriuen en castellà han estat convidats, però que tots ells consideraven que "la literatura catalana ha de ser la protagonista" d'aquest any a Frankfurt. Molts escriptors en castellà, ha puntualitzat Bargalló, han manifestat el seu "cansament" pel debat sobre els autors convidats i li han demanat que "faci un miracle" per aconseguir que "els escriptors en castellà deixin de ser el centre"» del debat. Josep Bargalló s'ha entrevistat personalment les darreres setmanes amb Juan Goytisolo, Javier Cercas, Eduardo Mendoza, Juan Marsé, Enrique Vila-Matas, Ruiz Zafón, Enrique de Heriz i Núria Amat, i tots ells s'han dit disposats a seguir col.laborant després de Frankfurt.

L'escriptora Imma Monsó, que ha dit pertànyer a "una de les anomenades cultures perifèriques", ha manifestat que "escric en català perquè estimo la meva llengua". Monsó ha puntualitzat que "aquest no és un amor incondicional, perquè per damunt de la llengua hi ha l'amor a la paraula i a les idees". "No se´ns ha de donar res que no ens mereixem", ha afegit, tot auspiciant que els escriptors catalans aconsegueixin fer "llibres amb contingut".

Lluís Pagès ha declarat que el llibre català "competeix avui dia a nivell europeu", perquè el 2005 es van publicar fins a 9.000 llibres en català i això supera el nombre en diversos paisos europeus.

Antoni Comas ha posat èmfasi en què Catalunya ha esdevingut un "nucli editorial" a Espanya i a Llatinoamèrica, tenint en compte que la majoria d'empreses editorials catalanes publica en dues llengües, en castellà i en català.

La comissària Anna Soler-Pont ha exposat els punts centrals del programa d'activitats que la Cultura Catalana durà a Frankfurt durant els dies de la Fira.

En resposta a les preguntes dels periodistes, el director de la Fira del Llibre de Frankfurt, Jürgen Boos, ha dit que estava "molt d'acord amb el plantejament de l'Institut Ramon Llull" i que coincidia amb que "els autors que escriuen en català han de ser els protagonistes" del programa del convidat d'honor el proper mes d'octubre.


Discurs d'Imma Monsó
Discurs de Juergen Boos


     | Avís legal | Accessibilitat | Mapa web | Contacteu-nos |       Amb la col·laboració de: