català | español | english | deutsch

La imatge

La imatge
Ampliar notícia

Comunicats  Imprimir


Cerqueu per paraules     Cercar
01-02-2006
L'IRL programarà per Frankfurt 2007 escriptors catalans traduïts a l'alemany

L'Institut Ramon Llull, entitat de promoció exterior de la llengua i cultura catalanes, inclourà en el programa de la Fira de Frankfurt de 2007, en la qual Catalunya serà la convidada d'honor, "tots els escriptors catalans traduïts a l'alemany", segons que ha informat avui el seu director, Xavier Folch.

Folch, que ha comparegut davant la Comissió de Cultura del Parlament català, ha explicat, a preguntes d'EFE, que aquests escriptors protagonitzaran abans de la fira una promoció important per Alemanya.

"A banda d'això, les editorials -ha continuat Folch- portaran els autors que vulguin".

Folch ha afegit que la fira literària de Frankfurt "vol que hi acudeixin els escriptors més coneguts", com Juan Goytisolo, Javier Cercas o Carlos Ruiz Zafón, però "tot està encara per determinar".

L'IRL "no farà política discriminatòria, encara que afavorirà els escriptors en llengua catalana", ha assenyalat Folch, per a qui la literatura catalana és "la que es fa en català".

La diputada d'ERC i escriptora Maria Mercè Roca ha demanat a Folch que a Frankfurt s'expliqui que a Catalunya hi ha una literatura que s'expressa en llengua catalana i ha recordat que quan l'India va ser convidada d'honor de la fira literària no va incloure en el seu pavelló autors que escrivien en llengua anglesa perquè aquests ja "disposaven d'altres" fòrums.

Editor i responsable de l'IRL des de fa dos anys, Folch ha anunciat que se celebrarà dins del recinte de la fira de Frankfurt una exposició sobre la història de la llengua i literatura catalanes, mentre que a l'exterior tindran lloc mostres sol·licitades pels museus de la ciutat alemanya com la de l'"últim Miró", a petició del seu Museu d'Art Modern.

Així mateix, com a gran mostra Folch ha assenyalat una "gran exposició" a Frankfurt d'art romànic i gòtic català.

Durant la compareixença parlamentària, Folch ha admès que "anem endarrerits" pel que fa a la posada en marxa d'una web específica per a Frankfurt.

Ha anunciat que l'acte que inaugurarà la presència catalana a la fira literària alemanya comptarà amb una representació del govern català i d'un escriptor "en llengua catalana, per raons òbvies, perquè el que li dóna personalitat a la cultura catalana és la llengua catalana".

Folch ha destacat també davant la Comissió de Cultura el "gran repte" que "ens planteja com a país" que la cultura catalana sigui convidada d'honor a Frankfurt, "al qual segur que farem front".

També ha assenyalat que la presència catalana a Frankfurt "serà molt important per al conjunt d'Espanya" per la "caixa de ressonància" que, segons la seva opinió, signifiquen els gairebé 12.000 periodistes de tot el món que hi estan acreditats.

El president de l'IRL ha demanat també la "col·laboració del Parlament perquè ens ajudi a afrontar el repte".


     | Avís legal | Accessibilitat | Mapa web | Contacteu-nos |       Amb la col·laboració de: