català | español | english | deutsch

La imatge

La imatge
Ampliar notícia

Comunicats  Imprimir


Cerqueu per paraules     Cercar
21-10-2005
La Fira de Frankfurt acollirà el 2007 "un ampli ventall de la diversitat cultural" dels territoris de parla catalana

La Fira Internacional del Llibre de Frankfurt acollirà una exposició que incorporarà "un ampli ventall de la diversitat cultural" dels territoris de parla catalana, segons consta en el contracte que regula la participació de la Cultura Catalana en l'edició que se celebrarà del 10 al 14 d'octubre del 2007. El contracte ha estat signat aquest matí a Frankfurt per la per la consellera de Cultura i directora en funcions de l'Institut Ramon Llull (IRL), Caterina Mieras, i el director de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt, Juergen Boos, en presència del director de l'IRL, Xavier Folch.

Mieras i Boos han signat avui el contracte. Foto EFE
Zoom

Mieras i Boos han signat avui el contracte. Foto EFE.

La consellera de Cultura ha agraït en la seva intervenció la col·laboració de totes les persones, entitats i editors catalans per fer possible que la Cultura Catalana sigui la convidada d'honor el 2007. Caterina Mieras ha dit que "hem arribat bé i amb èxit perquè hem comptat amb l'esforç de la societat civil i dels polítics i aquesta feina conjunta és molt important per a la cultura catalana".

Mieras ha resumit en tres els principals objectius de la participació catalana a Frankfurt 2007: "primer, reforçar el sector editorial en el seu conjunt; segon, que els escriptors catalans, escriguin en la llengua que escriguin, tinguin més possibilitats de ser coneguts en el mercat mundial, i en tercer lloc, però tan important com els altres dos, que tal com va demanar ahir el Parlament de Catalunya, la literatura catalana es desplegui amb tot el seu potencial".

El director de l'Institut Ramon Llull, Xavier Folch ha assenyalat que "la llengua catalana ha vehiculat una literatura que, si m'ho permeten, m'atreviria a qualificar de gloriosa, des de Ramon Llull i Ausiàs March a Mercè Rodoreda".

El director de la Fira, Juergen Boos, ha declarat que "és un honor per a nosaltres" acollir la Cultura Catalana com a convidada d'honor i ha afegit que "serà rebuda amb entusiasme".

L'acord concreta que l'IRL es compromet a produir una exposició que "incorpori un ampli ventall de la diversitat cultural i d'opinions diferents i que consideri les diferents identitats culturals existents dins els territoris de parla catalana". Així, segons el contracte, la presentació de la Cultura Catalana a Frankfurt "ha d'incloure tots els territoris de parla catalana".

Una de les missions específiques que atribueix el contracte a la presentació de la convidada d'honor és "fer conèixer la cultura i la literatura contemporània al públic general i als mitjans de comunicació, la qual cosa inclou escriptors i artistes que no resideixen en el seu país d'origen". Segons l'acord, l'IRL s'ha d'assegurar d'incloure "els escriptors catalans i els artistes catalans que no s'expressen en català".

Proposta abans de final d'any

L'Institut Ramon Llull organitzarà un programa cultural que es presentarà a Frankfurt i les principals ciutats d'Alemanya paral·lelament a la Fira del Llibre. Aquest programa inclourà, segons l'acord, "exposicions, una mostra de cinema retrospectiva, concerts i representacions a càrrec de companyies teatrals invitades de qualitat reconeguda en l'àmbit de la cultura calalana". L'IRL lliurarà a l'Ausstellungs und Messe (AuM), organitzadora de la Fira del Llibre de Frankfurt un esborrany de la proposta de la presentació de la convidada d'honor abans del pròxim 31 de desembre.

Per la seva banda, l'AuM assumeix en el contracte, entre d'altres, el compromís de compilar una col·lecció internacional de Llibres sobre la cultura catalana publicats fora dels països de parla catalana, és a dir, literatura catalana traduïda i llibres sobre cultura catalana. La col·lecció formarà part de la presentació de la convidada d'honor a la Fira.

L'AuM també es compromet a posar a disposició de l'Institut Ramon Llull, gratuïtament, el Fòrum Nivell 1, o una àrea equivalent de 2.500 metres quadrats per a la presentació de la convidada d'honor al recinte firal de Frankfurt.

En l'acte de signatura del contracte també han estat presents els presidents del Gremi d'Editors de Catalunya i de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Josep Maria Puig de la Bellacasa i Manuel Sanglas, respectivament; el director de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Xavier Marcé, i el director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Jaume Subirana.

Durant la seva visita a Frankfurt, la consellera té previst visitar aquesta mateixa tarda el pavelló de Corea, convidada d'honor de l'edició de la Fira d'enguany. Al matí, Caterina Mieras ha visitat els estands de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, l'ICIC, i l'IRL.


     | Avís legal | Accessibilitat | Mapa web | Contacteu-nos |       Amb la col·laboració de: