català | español | english | deutsch

La imatge

La imatge
Ampliar notícia

Comunicats  Imprimir


Cerqueu per paraules     Cercar
Josep bargalló amb els responsables de l'exposició. Foto: IRL
Josep bargalló amb els responsables de l'exposició. Foto: IRL
Zoom
14-09-2007
L'IRL inaugura les primeres exposicions a Frankfurt amb motiu de la Fira del Llibre

Construccions patents i Gaudí Unseen al Deutsches Architekturmuseum

El passat 14 de setembre es van inaugurar al Deutsches Architekturmuseum (DAM) de Frankfurt dues de les exposicions que portaran una àmplia visió de la cultura catalana a aquesta ciutat alemanya amb motiu de la seva participació com a convidada d'honor a la Fira del Llibre: Construccions patents. Nova arquitectura feta a Catalunya i Gaudí Unseen. A la inauguració hi van assistir el director de l'IRL, Josep Bargalló; el director del DAM, Peter Cachola; i Albert Ferré, comissari de Construccions patents; entre d'altres.

Imatge de l'exposició
Zoom

Imatge de l'exposició.

Construccions patents. Nova arquitectura feta a Catalunya ha estat organitzada conjuntament per l'IRL i el Deutsches Architekturmuseum i comissariada per ACTAR. És una mostra de productes i dels edificis i entorns per als quals han estat produïts. S'organitza en forma de recorregut per diverses innovacions programàtiques, espacials, i tècniques produïdes a Catalunya, tot resseguint les interaccions que defineixen la materialització d'una obra des del monitor de l'ordinador o el taller de maquetes fins a l'ocupació de l'espai dels seus usuaris. S'hi poden veure una trentena de productes que, dissenyats i creats per a un context concret, permeten definir un catàleg de noves solucions arquitectòniques per a l'exportació, on els protagonistes no són els edificis, sinó els fragments innovadors, les patents i els prototips.

Josep Bargalló va recordar que l'arquitectura produïda a Catalunya sovint s'ha situat a l'avantguarda europea, especialment en el període comprès entre la recuperació de la democràcia als anys 70 i els Jocs Olímpics de 1992. Des d'aleshores han aparegut noves necessitats socials que han obligat permanentment a buscar solucions. "Les activitats que organitza l'IRL amb motiu de la presentació de la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt ens permeten explicar les aportacions de l'arquitectura catalana i fer-ho davant un públic internacional i especialitzat que valorarà amb perspectiva la rellevància de les nostres propostes. Confiem que les respostes que presentem aquí contribueixin a confirmar la necessitat permanent d'una arquitectura socialment útil i propositiva".

Doble presència al DAM

El DAM acull també des d'avui l'exposició Gaudí Unseen, una producció de la Universitat de Melborne que compta amb la col·laboració de l'IRL i que gira a l'entorn dels treballs de finalització de la basílica de la sagrada Família.

El director del Museu, Peter Cachola, es mostra satisfet d'aquestes col·laboracions i les situa en un "doble context de continuïtat de la tradició local innovadora i com a part de la diversitat cultural en una Europa unificada". Cachola recorda a més que "amb Construccions patents ja és la segona vegada que el DAM dirigeix la seva mirada cap a l'arquitectura catalana: ja el 1991, com a preàmbul dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, vam tenir el privilegi d'oferir una àmplia mostra amb projectes d'aquesta ciutat". "Intentem d'aquesta manera aportar la nostra contribució personal a la intensa força creativa de l'arquitectura i l'acceptació d'aquest paper a Catalunya", afegeix.

Construccions patents podrà visitar-se fins al proper 18 de novembre, mentre que Gaudi Unseen serà al DAM fins al proper 2 de desembre.


     | Avís legal | Accessibilitat | Mapa web | Contacteu-nos |       Amb la col·laboració de: