català | español | english | deutsch

Pintura, escultura i disseny Imprimir

Miquel Barceló a la <em>performance</em> Pasodoble. © Efe
Miquel Barceló a la performance 'Paso doble'. Efe
+imatges
Zoom
Fundació Joan Miró
Fundació Joan Miró. © Efe

Al llarg del temps les arts plàstiques han donat obres i figures esplèndides.

El segle XX ha estat especialment ric en artistes de renom internacional. Picasso (1881-1973) es va formar a Catalunya en el món del Modernisme; molt estretament vinculat a aquesta terra (època blava, de Gósol, cubisme a Horta de Sant Joan i Cadaqués), li va deixar el magnífic testimoni del Museu Picasso de Barcelona.

Joan Miró (1893-1983) va aconseguir fama mundial a partir de la seva relació amb el món del surrealisme a París i va derivar cap a una pintura menys figurativa, amb un univers de signes propis –dona, estels, ocells– d’una força i una poesia extraordinàries; també va fer ceràmica (amb Josep Llorens Artigas), escultura, escenografia i tapissos; la seva relació amb el món català es reflecteix a la Fundació Joan Miró de Barcelona (1975), obra del seu amic l’arquitecte Josep Lluís Sert.

Galatea de les esferes, de Salvadoir Dalí
© Salvador Dalí,
Fundació Gala-Salvador Dalí,
VEGAP, 2007

Salvador Dalí (1904-1989) és un altre dels grans artistes mundialment reconeguts; adscrit al moviment surrealista, avantguardista i iconoclasta, amb una tècnica pictòrica impecable, va deixar que el paisatge de l’Empordà amarés la seva obra; va fundar el Teatre-Museu Dalí (1968) en el seu Figueres natal i actualment també estan oberts al públic la seva casa de Portlligat i el castell de Púbol, que va restaurar i regalar a Gala, esposa i musa.

També va aconseguir prestigi internacional a partir dels anys cinquanta el pintor Antoni Tàpies, la pintura informalista del qual ha exercit una gran influència i que té a Barcelona una fundació d’art que du el seu nom. D’altra banda, artistes com Perejaume, també conegut per les seves poesies, o Albert Ràfols Casamada són capdavanters en pintura, així com Miquel Barceló.

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), inaugurat el 1995, integra un compendi de l’art català contemporani català, des del 1959 fins als nostres dies.

Hugué
Josep Hugué. © Efe

En un edifici dissenyat per l’arquitecte nord-americà Richard Meier, els artistes actuals hi han portat les seves creacions.

D’aquesta manera al MACBA s’hi pot veure l’art català actual i al Museu Nacional de Catalunya (MNAC) el que comprèn des del romànic fins al 1959.

Al MNAC s’hi repassen corrents artístics tan importants com el Modernisme o el Noucentisme, i hi ha obres d’autors tan destacats com Joaquim Mir.

Jordi Savall
Jaume Plensa. © Efe

Alguns dels artistes que mostren col·leccions pròpies al MACBA són Jordi Colomer, Pep Agut, Mabel Palacín, Pep Duran, Antoni Llena, Antoni Abad, Francesc Abad, Frederic Amat, Joan Brossa, Fina Miralles, Àngels Ribé, Joaquim Llucià, Robert Llimós, Antoni Miralda, Benet Rossell, Francesc Torres, Pere Noguera, Josep Ponsatí o Eulàlia Valldosera.

Pel que fa a l’àmbit del disseny, el moviment modernista va donar un fort impuls a les arts decoratives –moblistes, ceramistes, forja de ferro–, sovint a partir de dissenys dels mateixos arquitectes, com en el cas de Gaudí o de Domènech i Montaner.

Les tendències modernes del disseny han arrelat amb força a Catalunya des dels anys seixanta i Barcelona s’ha convertit en un important centre de disseny industrial, amb institucions com el Foment de les Arts Decoratives que concedeix els prestigiosos premis ADI-FAD o BCD (Barcelona Centre Disseny) i escoles especialitzades (Elisava, Eina, Massana). Són figures destacades en aquest camp André Ricard, Miquel Milà, J. A. Coderch, Òscar Tusquets i Xavier Mariscal, entre d’altres.

EXPOSICIONS VIRTUALS

Jordi Savall
Jordi Savall
Jordi Savall

 


     | Avís legal | Accessibilitat | Mapa web | Contacteu-nos |       Amb la col·laboració de: