català | español | english | deutsch
Mes anterior
Mes següent

Cerqueu per esdeveniments:
• Per paraules:
• Acoteu per temàtica:
• Per dates:
i
• On:
A Frankfurt Altres indrets
Cercar
 Programa  ImprimirZoom
Nits Sónar

 

Lloc: Bockenheimer Depot
Ciutat: Frankfurt
Data:10-10-2007 - 13-10-2007
Hora: 19.30h.   -   02.00h.
Fitxa
Link

Horaris:
De 19.30 a 21.30 h: Sopars
Accés només per invitació.
De 21.30 A 02.00 h: Actuacions
Accés per entrada o invitació.

www.sonar.es

Amb motiu de l'Any de la Cultura Catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt i en col·laboració amb l'Institut Ramon Llull, Sónar presenta quatre nits temàtiques on artistes de diferents disciplines sintonitzen les seves propostes entorn dels trets identificatius de la cultura catalana d'avui.

Zoom

.

Sónar, Festival de Música Avançada i Art Multimèdia de Barcelona, referent internacional amb catorze anys d'història, trasllada la seva calidoscòpica línia artística a Frankfurt amb la programació de quatre nits temàtiques al Bockenheimer Depot, un espai multidisciplinar que serà, a més d'un marc d'exhibició i experimentació, un punt de trobada pel públic de la ciutat, juntament amb professionals, periodistes i agents culturals que participen a les activitats de la Fira del Llibre.

Quatre creadors emergents de la cuina catalana, alguns d'ells distingits amb estrelles Michelin, oferiran als convidats un menú exclusiu per començar la vetllada. A partir de dos quarts de deu de la nit, el Bockenheimer Depot obre les seves portes a músics catalans i convidats internacionals que ocuparan l'escenari. L'estètica de l'espai canviarà cada jornada de la mà de dissenyadors gràfics i il·lustradors que presentaran obres creades especialment per a l'ocasió i concebudes per a la seva projecció en pantalles. Els quatre eixos disciplinars que sustenten les Sónar Nits sintetitzen una visió de l'art i l'espectacle oberta, atrevida i alhora íntimament connectada als sentits: la gastronomia, la imatge, la música i la tecnologia.

PROGRAMACIÓ

La programació de l'espai s'articularà mitjançant la celebració de quatre vetllades temàtiques. Durant les dues primeres i l'última d'elles, el públic podrà a més provar la REAC TABLE creada pel Grup de Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona sota la direcció de Sergi Jordà, un tauler sintetizador d'ús intuïtiu i obert a diversos intèrprets simultanis el funcionament del qual es basa en l'anàlisi de la disposició i el desplaçament d'objectes físics sobre la seva superfície mitjançant l'ús de la visió artificial. La REAC TABLE ha estat presentada en festivals com Ars Electronica, Sónar o Transmediale, i ha estat inclosa en l'alineació instrumental de Björk per la seva gira mundial.

Primera Nit: ACCIÓ
Compartiran escenari artistes que han convertit l'acció, sia física o audiovisual, en una part fonamental del seu treball. Els protagonistes seran el cèlebre músic, compositor i performer Carles Santos, que presentarà "Ebrofalia Copulativa", espectacle per a piano i trial indoor amb la participació del quatre vegades campió del món Adam Raga, i Tucker, singular b-boy armat amb un arsenal d'instruments de joguina. Una jornada que arrencarà amb una saborosa introducció a càrrec del Col·lectiu de Joves Cuiners i culminarà amb l'actuació dels djs Fibla i Àngel Molina, complementats pels visuals de l'estudi de disseny Inocuo.

Segona Nit: CUINA I BRICOLATGE
Elements diversos, alguns d'ells comestibles i altres mecanitzats, es convertiran en instruments musicals. Les verdures seran flautes, timbals i trompetes a les mans de la The Vegetable Orchestra i Cabo San Roque, que desplegaran la seva particular concepció del bricolatge sonor. El cuiner Jordi Vilà, del restaurant Alkimia de Barcelona, serà l'encarregat del sopar previ a les actuacions, l'il·lustrador Jordi Labanda s'encarregarà de l'entorn visual i Matthew Herbert i Undo dels plats&dels tocadiscos.

Tercera Nit: PARAULA
La paraula s'expressarà aquesta nit de les maneres més diverses. Els versos es convertiran en imatge i so de la mà del poeta Carles Rebassa en un espectacle multimèdia de Golan Levin i Zach Lieberman, i la lírica de Josep Pedrals es fondrà amb els beats de Guillamino i els recursos sonors i visuals de la REAC TABLE en una original reinvenció del hip-hop. Serà també el hip-hop el que regnarà als sets de Dj2D2 i el directe de Sólo Los Solo. Zaraida Cotonat, del restaurant Fogony de Sort, es responsabilitzarà del sopar inaugural i l'estudi No-Domain del grafisme i les projeccions.

Quarta Nit: COLOR
Diversitat tímbrica, cromàtica i festiva per tancar les Sónar Nits a Frankfurt. Un esdeveniment festiu on manarà la mescla de disciplines, la fusió d'estils i la varietat estètica. Fina Puigdeval, del restaurant Les Cols d'Olot, firmarà el menú del sopar i Boris Hoppek els visuals. L'associació del projecte musical Árbol i l'equip de disseny Onionlab, el pop retrofuturista de The Pinker Tones i la mescla electro-salsera de Señor Coconut & His Orchestra manaran a l'escenari, i Miqui Puig farà de dj.

GASTRONOMIA
La cuina entesa com a fet creatiu. Cada Sónar Nit tindrà com a preàmbul un sopar elaborat per una selecció de cuiners confeccionada en col·laboració amb Fòrum Gastronòmic. L'entrada a aquests sopars és exclusivament amb invitació.

Pimera Nit: : Col·lectiu de Joves Cuiners Joves Cuiners és un col·lectiu pioner en l'associacionisme de creadors gastronòmics que acull una nova generació de cuiners, fills de restauradors, principalment de les comarques gironines. Guardonats molts d'ells amb estrelles Michelin, els integrants del Col.lectiu de Joves Cuiners uneixen tradició i innovació basades en la utilització de productes locals.

Segona Nit: Jordi Vilà
Jordi Vilà, del restaurant Alkimia de Barcelona i posseïdor d'una trajectòria flamant coronada amb una estrella Michelin, és un cuiner creatiu i virtuós que aposta pels productes de la terra de més qualitat. Sensible a les noves tendències i amb una clara vocació per la intervenció culinària conscient i reflexiva, és a més un dels principals impulsors del nou moviment anomenat "bistronòmics".

Tercera Nit: Zaraida Cotonat
El Fogony és el vent que bufa al Pallars Sobirà i que va inspirar el nom del restaurant de Zaraida Cotonat i José Rodríguez a Sort. Cotonat és una cuinera autodidacta que conjuga els productes de la comarca amb idees innovadores que li han merescut una estrella Michelin. La seva visió gastronòmica es basa en una més que original interpretació dels plats de la tradició de muntanya pirinenca.

Quarta Nit: Fina Puigdevall
A Fina Puigdevall, del restaurant Les Cols d'Olot, li agrada despullar els plats fins a reduir-los a allò estrictament essencial. Les seves propostes, que la Guia Michelin també ha reconegut amb una estrella, arrelades a la terra i al paisatge que l'envolten, són reinvencions i adaptacions dels productes de la Garrotxa filtrades a través de la seva visió particular i avantguardista. Una visió que connecta directament amb l'espectacular arquitectura del local, un disseny de l'estudi RCR (Aranda Pigem Vilalta), premi FAD, inspirat en l'entorn volcànic d'Olot i que fins i tot s'ha exposat al MOMA de Nova York.

ACTUACIONS

Primera Nit:
22.00 h. CARLES SANTOS + ADAM RAGA: Ebrofalia Copulativa (actuació en directe). Pianista, compositor i director d'espectacles tan sorprenents com surrealistes, Carles Santos és un dels creadors més singulars de l'avantguarda musical i escènica catalana. "Ebrofalia Copulativa" és una performance especialment concebuda per Santos per a les Sónar Nits a Frankfurt: un insòlit duo per a piano i trial indoor interpretat per l'autor d'obres de referència com "La Grenya de Pasqual Picanya" o "La Pantera Imperial" i Adam Raga, el jove virtuós del trial coronat campió del món quatre cops consecutius.

22.20 h. FIBLA (sessió de dj)
Fibla és un dels puntals continentals de l'electrònica abstracta. Tant en els seus llançaments en segells internacionals -Sub Rosa, Underscan, Benbecula o Expanding, entre d'altres- com a la seva pròpia marca, Spa.rk, el tarragoní Vicent Fibla desplega boires melòdiques i complexes estructures rítmiques arrelades en un càlid sentit del pop sintètic.

00.00 h. TUCKER (actuació en directe). El músic japonès, autor del brillant "Electoon Wizard", segueix explotant la seva pròpia i original recepta: el hip-hop de la vella escola redibuixat amb humor i extravagància sobre les tecles d'un orgue i una autèntica col.lecció d'instruments de joguina. A mig camí entre el jazz, el funk i la pura marcianada, versions de Boney M incloses. Acció trepidant, explosiva i concentrada.

00.30 h ÀNGEL MOLINA (sessió de dj). El nom d'Àngel Molina és sinònim d'una carrera de més de tres lustres consagrada a la difusió de la música electrónica per les cabines dels cinc continents. Tant si són expeditives lliçons de techno en estat pur com immersions en els sons menys acomodats de l'espectre contemporani, les sessions de Molina es caracteritzen sempre per la seva tècnica depurada i la seva formidable intuïció.

Visuals: INOCUO. Inocuo és un estudi de disseny amb una tasca que es desenvolupa en múltiples fronts: dels "motion graphics" al disseny experimental, passant per l'art conceptual, la publicitat, la música i la moda. Estètica urbana i íntimament connectada a la iconografia del hip-hop present tant en campanyes per a grans marques com en flyers, portades de discos -Dj Vadim, Sólo Los Solo, Shuga Wuga, Magnatizi fins i tot en paper pintat.

Segona Nit:
22.00 h. THE VEGETABLE ORCHESTRA (actuació en directe) Flautes de pastanaga, contrabaixos de carbassa, violins de porros, maraques de cogombre... Ara per ara no hi ha experiència musical més sana i nutritiva que un concert de la Vegetable Orchestra. La formació vienesa, amb una alineació d'onze músics, construeix els seus instruments utilitzant exclusivament verdures. Amb elles s'atreveixen amb tots els gèneres que els posen al davant -house, noise, jazz, reggae&. Música per al cap, els peus i l'estómac.

22.40 h. UNDO (sessió de dj). Gabriel Berlanga és un home polifacètic: dj, productor i responsable d'un segell a l'alça en l'escena europea, Factor City. És a més director artístic de la sala barcelonina The Loft i propietari d'un estudi de producció, Smoking. I encara té temps per passejar les seves maletes i el seu bon fer per clubs de Berlín, París, Lisboa...

00.00 h. CABO SAN ROQUE: Música a Màquina (actuació en directe). Cabo San Roque és una petita gran orquestra de vuit músics i més de quaranta instruments, alguns de joguina i molts d'ells d'elaboració pròpia i construïts amb objectes trobats al carrer. A més de fer cinc anys que actuen en directe, el grup s'ha embarcat en projectes com la construcció d'un parc infantil, exposicions d'instruments i autòmates i la composició de bandes sonores per a espectacles i contes.

00.50 h MATTHEW HERBERT (sessió de dj). Innovador incansable, mag en l'art de convertir sons quotidians en música, expert pianista i superestrella, Matthew Herbert és un dels personatges més versàtils i prolífics de l'electrònica d'avui. Remesclador de luxe -Björk, Yoko Ono, REM o Serge Gainsbourg, entre molts altres-, director de la Matthew Herbert Big Band, o samplejador únic de la seva espècie. Un expert en conjugar els ritmes de ball amb la sensibilitat pop i un rerafons polític subversiu.

Visuals: JORDI LABANDA. Jordi Labanda és sense dubte un dels més internacionals i reconeguts il·lustradors catalans. La seva visió de les conductes i les relacions humanes, el disseny, l'arquitectura, la moda i l'art, reflecteix una profunda anàlisi social i estètica de la nostra modernitat. Labanda és un referent ineludible per comprendre la progressiva rellevància de la il·lustració en els mitjans de comunicació contemporanis. Ho demostra la seva presència en publicacions com Wallpaper, Big, II Corriere della Sera, Spruce o El Magazine de La Vanguardia.

Tercera Nit:
22.00 h. MESSA DI VOCE + CARLES REBASSA (actuació en directe). El recitat del poeta i intèrpret Carles Rebassa es converteix en temps real en imatges animades de la mà dels artistes multimèdia estatunidencs Golan Levin i Zach Lieberman, en un espectacle audiovisual interactiu especialment adaptat per a les Sónar Nits a Frankfurt. La poesia del propi Rebassa i de Joan Brossa, el gran poeta visual català, a tall d'homenatge, amplien la seva àrea d'impacte perceptiu en una experiència única.

22.30 h. Dj2D2 (sessió de dj) En les sessions de Dj2D2 manen els breaks: rap de la vella escola, hip-hop abstracte i drum'n'bass són els principals ingredients que maneja aquest alquimista dels ritmes negres, un dels més sol·licitats al circuit de clubs i per artistes com Prefuse 73, Jahjbitat o Fibla. Dj2D2 és també conductor del programa radiofònic Bit Street i responsable del mix CD del mateix títol.

23.30 h. GUILLAMINO + PEDRALS: en/doll (actuació en directe). Avalat per dos discos, Guillamino és una de les propostes més originals de la nova electrònica catalana. Josep Pedrals és poeta, recitador i activista de l'oralitat. Junts, Guillamino i Pedrals, amb l'ajuda de la REAC TABLE desenvolupada pel Grup de Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, formen un projecte exclusivament concebut per a les Sónar Nits a Frankfurt. Una trobada de rimes personalíssimes que defugen qualsevol tòpic.

00.10 h. Dj2D2 (sessió de dj)

01.10 h. SÓLO LOS SOLO (actuació en directe). Juan Solo i el seu inseparable Griffi, un dels productors del moment, són dos veterans de la rima que han contribuït de manera determinant al perfilat estètic del rap fet a Catalunya. La seva és una visió panoràmica i progressiva del hip-hop amb una personalitat inequívoca. La prova, en discos com "Todo El Mundo Los Sabe" o "Quimera" i en els seus incendiaris directes.

Visuals: NO-DOMAIN. L'estudi barceloní No-Domain treballa en el disseny de webs i la creació de spots i campanyes publicitàries de firmes internacionals. Però és en la seva activitat com a videojòqueis on aboquen amb tota llibertat la seva creativitat desbordant en forma de pop visual, distorsionat i tecnificat.

Quarta Nit:
22.00 h. ÁRBOL + ONIONLAB (actuació en directe) De la unió de l'estudi de disseny i comunicació Onionlab i el músic Miguel Marín, exmembre de Piano Magic i actualment conegut com a Árbol, neix un tàndem creatiu centrat en l'exploració de paisatges imaginaris generats mitjançant la interacció entre imatge i so.

22.40 h. MIQUI PUIG (sessió de dj). Periodista, personalitat mediàtica, compositor, estrella del pop fet a Catalunya i, naturalment, dj, Miqui Puig, que va ser líder de Los Sencillos, triomfa en solitari amb les seves mescles malabars de pop, country, cançó francesa, northern soul i electrònica de ball. Música de club en la seva accepció més àmplia i desprejudiciada.

23.30 h. SEÑOR COCONUT & HIS ORCHESTRA (actuació en directe). Nascut a Frankfurt, ciutat amfitriona de les Sónar Nits, nòmada irredempt i posseïdor d'un currículum que abasta més de dues dècades de creació musical sota noms com Atom Heart, Lassigue Bendthaus, Lisa Carbon Trio o Flanger, Uwe Schmid és actualment el Señor Coconut, personatge únic que combina l'electrònica amb la cumbia, el bolero i el txa-txa-txa amb la seva personal revisió de temes de Kraftwerk o la Yellow Magic Orchestra, entre altres.

00.15 h. MIQUI PUIG (sessió de dj)

01.10 h. THE PINKER TONES (actuació en directe). Rodejats de relíquies analògiques i amb una clara intenció de retre homenatge al so electrònic dels seixanta, Mister Furia i el Profesor Manso, The Pinker Tones, s'han convertit en el grup català amb més projecció internacional del moment. El pop d'ahir amb els colors d'avui. Retro-futurisme hipercool.

Visuals: BORIS HOPPEK. Berlinès establert a Barcelona, l'obra de Boris Hoppek destaca per la seva utilització de formes senzilles i rabiosament originals. El seu imaginari es constitueix entorn de personatges a mig camí entre el pop i el primitivisme, i aborda temàtiques com l'amor i el racisme amb una forta càrrega irònica.


     | Avís legal | Accessibilitat | Mapa web | Contacteu-nos |       Amb la col·laboració de: