català | español | english | deutsch
Mes anterior
Mes següent

Cerqueu per esdeveniments:
• Per paraules:
• Acoteu per temàtica:
• Per dates:
i
• On:
A Frankfurt Altres indrets
Cercar
 Programa  Imprimir+imatges
1
2
3
4
5
Zoom
Exposició: Building patents

 

Lloc: Deutsches Architektur Museum
Ciutat: Frankfurt
Data:15-09-2007 - 18-11-2007
Hora: 12.00h.   -   18.00 /20.00h.
Fitxa
Link

Recolzat en les noves tecnologies i adaptant-se als nous models de vida, l'arquitecte ha estat sempre un inventor. A Catalunya, la feliç combinació entre la tradició artesanal i industrial per una banda i una regulació dels processos de disseny relativament flexible per una altra, ha creat el caldo de cultiu necessari per fer possible un paisatge arquitectònic inusualment innovador. Construcció patentada és un aparador d'invents, de noves solucions arquitectòniques sorgides de la interacció entre els diferents agents que intervenen en el procés constructiu, des dels arquitectes als industrials, passant pels clients.

Comissari: Actar
Organitza: Institut Ramon Llull, ACTAR i DAM (Deutsches Architekturmuseum)
Ciutat: Frankfurt
Espai: Deutsches Architekturmuseum
Dates: Del 15 de setembre al 18 de novembre de 2007
Inauguració: 14 de setembre de 2007, a les 19.00 hores

www.dam-online.de

Construccions patents. Nova arquitectura feta a Catalunya

L'arquitectura ha estat sempre el motor tecnològic de la civilització: la construcció de les catedrals gòtiques o la cúpula de Brunelleschi van ser fites històriques comparables, per exemple, amb la descodificació actual del genoma humà. És obvi que l'arquitectura ha perdut fa temps aquest paper pioner i d'avantguarda, per passar a ser considerada una indústria de serveis on la innovació i la invenció es converteixen en factors de risc no desitjats, obstacles per a una correcta implementació d'un projecte. Mentre que la innovació es valora cada vegada més en la nostra societat del coneixement i en l'economia global com un valor fonamental per al progrés (i fins i tot la supervivència) de qualsevol indústria, l'arquitectura s'estanca paradoxalment en la inèrcia de la repetició.

Organitzada en quatre seccions temàtiques que corresponen a diferents escales i prioritats d'innovació -estructura, pell, hàbitat i paisatge-, la publicació és un recorregut pels experiments programàtics, espacials i tècnics produïts els últims cinc anys per arquitectes que treballen a Catalunya. Aquestes innovacions (sovint de baixa tecnologia, concebudes i construïdes amb baixos pressupostos) no tenen el seu origen en centres d'investigació amb plans d'inversió a llarg termini, amb recursos típics d'altres indústries tecnològiques, sinó que sorgeixen de la inventiva, l'ambició personal i la capacitat de construir relacions individuals entre sí.

Malgrat que la trentena de productes seleccionats -des de sistemes de tancament, fins a espais urbans- han estat dissenyats i produïts en i per a un context particular, amb limitacions i demandes específiques, el valor de la innovació rau en la seva capacitat de ser aplicats en altres situacions. Junts, aquests projectes i experiències conformen un catàleg d'exportació de solucions arquitectòniques, on els protagonistes no són els edificis mateixos sinó els fragments, prototips i patents. Si hi ha una forma en què l'experiència personal pugui trobar un camí cap a mercats més amplis, aquesta és per mitjà de les idees patentades.

Albert Ferré, Jaime Salazar, Ricardo Devesa
Comissaris de l'exposició
(Informació extreta del catàleg que acompanya l'exposició)


     | Avís legal | Accessibilitat | Mapa web | Contacteu-nos |       Amb la col·laboració de: