Selecció de l'obra fotogràfica catalana produïda durant els dos últims anys, amb obres de Jordi Bernadó, Toni Catany, Manel Esclusa, Anna Ferrer, Joan Fontcuberta, Pere Formiguera, Manolo Laguillo, Anna Malagrida, Jorge Ribalta i Xavier Ribas
El Jardí d'Humus XVII.
(c) MANEL ESCLUSA.
Amb noms com Pla Janini, Pere Català Pic, Agustí Centelles o Francesc Català Roca no costa gaire entendre perquè la fotografia catalana ocupa un lloc destacat en la cultura visual del segle XX.
Coincidint amb la fi del franquisme, aquesta llarga i fructífera tradició arriba a un punt d'inflexió, amb uns fotògrafs seguint el camí del fotoperiodisme i altres optant per una via artística que beu directament de les avantguardes. D'aquesta separació en són hereus els fotògrafs dels anys 80 i 90, deu dels quals exposen les seves obres al Fotografie Forum International.
Jordi Bernadó, Toni Catany, Manel Esclusa, Anna Ferrer, Joan Fontcuberta, Pere Formiguera, Manolo Laguillo, Anna Malagrida, Jorge Ribalta i Xavier Ribas mostraran a Frankfurt els seus treballs més recents, alguns d'ells inèdits.
Comissari: David Balsells
Organitza: Institut Ramon Llull amb la col·laboració del FFI
Ciutat: Frankfurt
Espai: Fotografie Forum International
Dates: Del 6 d'octubre a 25 de novembre de 2007
Inauguració: 5 d'octubre de 2007, a les 19.00 hores
www.ffi-frankfurt.de
Actes especials:
Dissabte, 6 d'octubre a les 12.00 h
Xerrada amb David Balsells i altres fotògrafs, signatura de llibres
Dilluns, 15 d'octubre a les 19.00 h
Conferència "Barcelona 1978-1997" de Manolo Laguillo
Aquest projecte forma part dels actes relacionats amb la presència de la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007 i la cooperació entre l'Institut Ramon Llull, el Fotografie Forum international i l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Frankfurt.
David Balsells, fundador de la Primavera Fotogràfica de Catalunya, ha estat el comissari de Nou Now. Fotografia catalana contemporània, una mostra que ell mateix qualifica com un intent de "regeneració" de la fotografia catalana.
L'exposició aborda la particular tradició fotogràfica catalana a través d'obres recents dels artistes que han definit la fotografia del país des de mitjan anys vuitanta. Els fotògrafs joves, nascuts després de 1970, també han sabut desplegar una obra de caire internacional. Anna Ferrer, que va estudiar a Düsseldorf amb Bernd i Hilla Becher, presenta una sèrie de fotos realitzades a Columbia. Anna Malagrida va estudiar fotografia a Arle (França) i el 2007 va presentar la seva orba a l'exposició "The New Faces from Spain" que va tenir lloc a Seül (Corea). Jordi Bernadó, nascut el 1966, ha publicat aquest any la seva primera monografia, titulada True Loving and Other Tales (Editorial Actar).
La metamorfosi dels llocs, la societat I els objectes flueix en totes les obres que es mostren en aquesta exposició. En el cas de Pere Formiguera, s'aplica a les col·leccions de petits objectes continguts en capses, com si fossin les paraules o les històries d'un llibre; per a Manolo Laguillo, aquesta metamorfosi es trasllueix en una perspectiva de la ciutat de Barcelona vista des de les muntanyes que l'envolten i no des del port; Toni Catany, Xavier Ribas i Manel Esclusa reverencien la naturalesa des de la forma més bàsica i sensual fins a la complexitat més abstracta manipulada per l'home. Jorge Ribalta qüestiona la fi de l'era industrial i el lloc de l'art contemporani mitjançant fotografies d'eines en blanc i negre.
La transcendental obra de Joan Fontcuberta, Herbarium, publicada el 1985 a tot Europa, qüestionava l'observació fotogràfica tradicional de la realitat i la veritat. Seguint aquesta idea, Fontcuberta llança una mirada polèmica a la fotografia digital i a les autopistes de la informació per mitjà de la sèrie Googlegrams (2006).
Fa temps que el Fotografie Forum International és organitzador i beneficiari del programa cultural del país convidat a la Fira del Llibre de Frankfurt. Cada any, el repte és crear una plataforma per mostrar per primer cop l'obra de determinats artistes i alhora analitzar la identificació dels fotògrafs amb el seu país d'origen. A banda de l'interès que ofereix per a un públic internacional, la Fira del Llibre és també el moment propici per destacar i posar en relleu el que ha fet un país, o en aquest cas una regió, en el camp de la fotografia.
El catàleg de Nou Now. Fotografia catalana contemporània, amb textos de David Balsells i Pilar Parcerisas, es pot adquirir al Fotografie Forum international.
DESCRIPCIÓ DE LES FOTOGRAFIES D'AQUETA PÀGINA
© XAVIER RIBAS
Estructures invisibles núm. 12, 2006
Fotografia color
155 x 120 cm
© ANNA FERRER
La isla desde el oasis II, Altos de Cazucá, Bogotá, 2003
Fotografia color
50 x 55 cm
© JORDI BERNADO
Museu de la Fauna Salvatge, Lleó #2 , 2006
Sèrie True Loving
98 x 120 cm
© ANNA MALAGRIDA
Sense títol, políptic (detall)
Sèrie Point de vue, 2006
Fotografia impressió digital giclée sobre paper de cotó
85 x 200 cm
© JORGE RIBALTA
Contrapunto. (Trabajo anónimo. Iracheta S.L., Can Ricart, Poblenou, juny/juliol 2005). 2006-2007
Gelatina-bromur de plata, virada al seleni.
45 x 45 cm
© MANEL ESCLUSA
El Jardí d'Humus XVII, 2005/2006
Fotografia color, impressió digital Giclée sobre paper de cotó
128 x 110 cm
© MANOLO LAGUILLO
Singuerlín I, Santa Coloma, Barcelona, desembre 2006
Fotografia color, impressió Giclée sobre paper de cotó
40 x 60 cm
© JOAN FONTCUBERTA
El mur, 2007
Sèrie Googlegrammes
Fotografia color
120 x 160 cm
© PERE FORMIGUERA
Capsa # XXIV, 2006
Fotografia, impressió digital giclée sobre paper de cotó
85 x 110 cm
© TONI CATANY
Bodegó núm. 4, 2006
Fotografia, impressió digital giclée sobre paper de cotó
50 x 40 cm